bon-FAQ

  

  

 

Kom ik in aanmerking om een inburgeringsprogramma te volgen?

Je komt wellicht in aanmerking voor een inburgeringsprogramma bij bon als je:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • ingeschreven bent in het rijksregister in een gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
    • ofwel met vreemde nationaliteit;
    • ofwel met Belgische nationaliteit als je in het buitenland geboren bent én minstens één ouder hebt die ook in het buitenland geboren is.

  

 

Hoe kan ik mij inschrijven voor een inburgeringsprogramma?

Je kan je telefonisch aanmelden voor het inburgeringsprogramma van bon op het nummer 02 701 73 80. Bekijk onze openingsuren.

  

 

In welke taal kan ik mijn inburgeringscursus volgen?

Wij bieden de inburgeringscursus aan in het Arabisch, Bulgaars, Dari, Engels, Farsi, Frans, Hindi, Pashtu, Pools, Roemeens, Russisch, Spaans, Tamazight, Tibetaans, Turks en Urdu. Opgelet: sommige talen bieden we maar een paar keer per jaar aan.

  

 

Kan ik na het inburgeringstraject de Belgische nationaliteit krijgen?

Het inburgeringsattest is iets wat je zeker zal helpen wanneer je de nationaliteit wil aanvragen. Dat certificaat is een officieel bewijs van integratie. Een inburgeringsattest is echter niet de enige manier om je integratie aan te tonen, en het is zeker ook niet de enige voorwaarde om de nationaliteit te kunnen verkrijgen. Zo moet je bijvoorbeeld ook een bepaalde periode in België verbleven en/of gewerkt hebben.

  

 

Wanneer krijg ik mijn inburgeringsattest?

Je krijgt een inburgeringsattest van jouw trajectbegeleider wanneer je het hele programma hebt afgerond. Dat wil zeggen dat je de cursus maatschappelijke oriëntatie beëindigd hebt en niveau 1.2 van het Nederlands afgerond hebt.

  

 

Hoeveel moet ik betalen?

Het inburgeringsprogramma van bon is gratis. Je zal daarentegen wel moeten betalen voor het cursusmateriaal van de Nederlandse les. Dat kost je maximum 45 euro per niveau.

  

 

Wanneer begint de volgende cursussenreeks?

bon organiseert acht opstartmomenten per jaar. Dat betekent dat we ongeveer om de twee maanden met een nieuwe reeks beginnen. In de zomer volgen we een intensiever uurrooster en beginnen we na een maand al opnieuw. Bekijk de eerstvolgende startdata.

  

 

Hoe lang duurt het inburgeringsprogramma?

De duur van het inburgeringsprogramma hangt af van verschillende zaken.

  • De cursus maatschappelijke oriëntatie duurt ongeveer 60 uur, verspreid over een periode van vijf tot zeven weken.
  • Daarnaast is er de cursus Nederlands. We bekijken samen met jou hoeveel lessen per week je kan volgen. Als je een intensief traject volgt, ben je ten vroegste na 4 maanden klaar. We passen de frequentie aan op jouw ritme en bepalen zo hoe lang je traject uiteindelijk zal duren.

Contacteer ons voor meer info.

  

 

Op welke dagen is er les?

De meeste lessen vinden plaats op weekdagen van maandag tot vrijdag. Het is echter ook mogelijk om les te volgen in het weekend (als je tijdens de week werkt of een opleiding volgt).

  

 

Kan ik ook ’s avonds les volgen?

Je komt in aanmerking voor avondlessen als het voor jou niet mogelijk is om overdag te komen, bijvoorbeeld als je werkt of een opleiding volgt. In dat geval heb je twee keer per week les op vaste dagen. De avondlessen van bon gaan door van 18 tot 21 uur. Sommige cursussen bieden we ook enkel ’s avonds aan, niet overdag.

  

 

Moet ik Nederlands leren?

Nederlands leren maakt deel uit van het inburgeringsprogramma van bon. Spreek je al goed Nederlands? Dan kan je van dit deel van het programma vrijgesteld worden.

Nederlands leren biedt je heel wat mogelijkheden. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen om sneller een job te vinden.

  

 

Kan ik ook Frans als tweede taal leren?

Frans als tweede taal is geen deel van het inburgeringsprogramma van bon. Het programma bestaat uit een cursus Nederlands tot en met niveau 1.2 en een cursus maatschappelijke oriëntatie in een taal naar keuze (waaronder het Frans). Wil je naast het Nederlands ook nog Frans leren, dan kan je zeker aan je trajectbegeleider vragen waar dat mogelijk is.

  

 

Hoe kan ik mijn diploma laten erkennen?

Je kan een beroep doen op onze dienst voor diploma-erkenning als je in de laatste drie jaar een contract hebt getekend bij bon of ingeschreven bent bij Actiris. Onze medewerkers begeleiden je individueel bij de erkenning. Zij leggen je uit hoe de hele procedure in zijn werk gaat, kijken hoe ze jou het beste verder kunnen helpen en stellen dan samen met jou het dossier op dat je uiteindelijk kan indienen.

  

 

Wat moet ik doen als ik opeens werk vind en niet meer naar de lessen kan komen?

Het kan dat je plots werk vindt en daarom de cursus niet meer kan volgen. Dat is geen probleem. Je hoeft ons alleen maar te verwittigen, zodat we een cursus voor jou kunnen vinden die wel je wel kan combineren met jouw werk. Het is immers ook mogelijk om les te volgen in de avond of tijdens het weekend. Deze lessen zijn speciaal voorbehouden voor mensen die werken.

  

 

Kan ik een document krijgen dat bewijst dat ik een cursus bij jullie volg?

Je trajectbegeleider kan je hier zeker mee verder helpen, zodra je met de cursus begonnen bent. Daarnaast krijg je meteen na je inschrijving een kopie van het aanmeldingsattest en contract.

  

 

Is een inburgeringsprogramma verplicht?

In 2021 wordt het inburgeringstraject in Brussel verplicht voor bepaalde mensen. In Vlaanderen is dat al het geval voor de meeste nieuwkomers die afkomstig zijn uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

  
 

UITGESTELD: Netwerkdag Cultuursensitieve Zorg

Laat je tijdens deze netwerkdag inspireren om met cultuursensitieve zorg aan de slag te gaan en maak kennis met andere organisaties die hiermee bezig zijn.

Ontmoeting met de Taiwanese delegatie

De Taiwanese delegatie op bezoek

Op maandag 25 april verwelkomde bon de Taiwanese vertegenwoordiging in België, om hen kennis te laten maken met ons inburgeringsbeleid.

Groep in klaslokaal

17/06 Netwerkdag toegankelijkheid - Urban Training Brussel

Toegankelijkheid is een zeer belangrijke factor binnen de werking van jeugdorganisaties en opleidingscentra. Neem deel aan de lerend netwerkdag van Urban Training Brussel rond dit thema op vrijdag 17 juni.