World Food Day

Published on
ma, 16/10/2017 - 10:14

Op 16 oktober is het World Food Day: de ideale gelegenheid voor een interview met ex-cursiste Maureen Duru. Deze straffe madam volgde vijftien jaar geleden les bij Oniko (dat in 2004 samen met Tracé en Compas tot bon fusioneerde) en publiceerde onlangs het boek 'Diaspora, Food and Identity'.

Vertel eens, hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

“Toen ik naar België kwam, moest ik helemaal van nul beginnen. Dat was aanpassen, want ik heb een diploma Geschiedenis en Journalistiek op zak en werkte in Nigeria als journaliste. Maar ik bleef niet bij de pakken zitten, volgde een inburgeringscursus bij jullie en besloot om me in te schrijven voor de Master ‘European Integration and Development’ aan de VUB. Goede beslissingen. Na mijn studie besloot ik om verder te doctoreren en zo ontstond uiteindelijk mijn boek ‘Diaspora, Food and Identity’. Het bouwt voort op mijn doctoraat.”

Proficiat! Hoe speelde je dat allemaal klaar?

“Het was af en toe wel zwaar, zeker toen ik kinderen kreeg. Ook financieel hadden we het niet altijd even breed. Maar ik ben er gewoon voor gegaan. In Nigeria is er een gezegde: ‘If there’s a bone stuck in your throat, you can’t swallow or spit it, so you have to go along with it’ (lacht).

Waarover gaat je boek precies?

“Ik focus mij op de voedingsgewoonten van Nigeriaanse migranten in België. Hebben ze hun eten aangepast aan de Belgische cultuur? En wat met de nieuwe generatie, die hier geboren is? Wat krijgen zij allemaal op hun bord? Hoe reageert een kind van Nigeriaanse ouders dat in Brussel woont en op bezoek komt bij een Arabisch gezin, waar het zoete hapjes voorgeschoteld krijgt? Dat is de realiteit van vandaag.”

Waar komt je passie voor eten vandaan?

“In Nigeria werkte ik al enkele jaren als journaliste en TV-producente voor het programma ‘Cuisine International’. Elke aflevering stond er een internationale gast centraal, die een typisch recept uit zijn thuisland voorstelde. Ik herinner me trouwens dat we zo eens een Belg over de vloer hadden die stoemp met bier klaarmaakte. Wij trokken allemaal grote ogen. Bier? In een gerecht?! (lacht)” 

“Weet je, onze voedingsgewoonten geven veel prijs over onze identiteit en cultuur. Wat eet je? Met wie? En hoe? In Afrika gebruiken we bijvoorbeeld graag onze handen, maar in Europa is dat onbeleefd. Fascinerend, toch?”

Je richtte ook een non-profitorganisatie op die rond eten werkt…

“Inderdaad! Met The Food Bridge willen we via eten bruggen bouwen tussen mensen en culturen. Dat kan onder andere door voedselpakketten klaar te maken voor daklozen in Brussel. Samen met onze partners organiseren we ook heel wat activiteiten, zoals 'The African Diaspora Projects Initiative'. Hiermee geven we leden van de Afrikaanse Diaspora een kans om hun sociaal geëngageerde projecten en ideeën voor te leggen aan een team van experts van ‘Ondernemers voor Ondernemers vzw’."

"Ik ben ook heel trots op ons project ‘Your food, our food’ in samenwerking met BigPicnic of the Botanic Garden Meise, een Horizon 2020 project rond voedselzekerheid. Oh ja, en dan is er natuurlijk ook nog Africana Flavours! Tijdens dit jaarlijks evenement promoten we de Afrikaanse keuken. Zo kan je op zaterdag 21 oktober proeven van Afrikaanse street food in Elsene. Iedereen is welkom. Ambiance verzekerd!”. 
 
                           
             Een fijn weerzien tussen ex-cursiste Maureen en haar toenmalige MO-leerkracht Marianne