Vrijwilligers: Martha Choudry bij het SuperVliegSuperMouchefestival

Published on
do, 17/07/2014 - 15:32

Assistent van Benoit Dewael voor het festival SuperVliegSuperMouche. Dat is de vrijwilligersstage die Marta Choudry doet in het kader van haar opleiding Nederlands tweede taal bij CVO Lethas.

Zes maanden assisteert ze drie middagen per week de coördinator van het festival. Haar standplaats is Wiels. Ze woont vergaderingen bij, schrijft verslagen, maakt planningen en heeft een SuperTijdSuperTemps. Het festival zelf is een klapper, het weer zit mee en in plaats van de verwachte 2500 bezoekers zijn er minstens 5000 van alle leeftijden. Marta zelf is met de artiesten bezig en kan pas naar het einde toe door het park wandelen. Ze ziet blije mensen, ze wensen haar proficiat en ze zegt voldaan “goed gedaan, c’était top!”

Marta is nu 7 jaar in België, ze woont samen met haar Pakistaanse man en haar vijfjarig zoontje Achmed in Brussel. Haar man kent ze al 16 jaar. Ze ontmoette hem in haar geboortestad Lissabon. Ze zijn zeer verschillend: andere roots, andere moedertaal, andere godsdienst. “Het werkt!” zegt ze met overtuiging. “Hij is moslim, ik ben katholiek. Ik volg het beste van de twee godsdiensten. We zijn erg open naar elkaar”.

Haar Nederlands is goed. Af en toe een kleine aarzeling die gemakkelijk voor bedachtzaamheid kan doorgaan. De stage bij Wiels heeft haar vooruit geholpen. Iedereen is sympathiek, vriendelijk. Het gezelschap internationaal. Het smaakt naar meer. Een beetje schalks zegt ze: “Hopelijk krijg ik op mijn evaluatiegesprek een job aangeboden!”