Vrijwilligers: Maguette en Noor

Published on
di, 02/07/2013 - 08:46

Heel wat inburgeraars doen aan vrijwilligerswerk. Deze keer zijn Maguette en Noor aan de beurt, vrijwilligers bij het Soeppunt. Maguette Niang (33, Senegal) is glazenmaker van beroep en Noor Wali (25, Afghanistan) is een ervaren tolk.

Maguette Niang (33) is glazenmaker van beroep en is afkomstig uit Senegal. Hij woont sinds oktober 2011 in Brussel. In maart 2013 rondde hij zijn inburgeringscursus bij bon succesvol af.

Maguette is altijd actief geweest. Thuis zitten is dus helemaal niets voor hem. Hij helpt mensen graag en wil ook zijn bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom doet hij momenteel vrijwilligerswerk bij het Soeppunt. Dat is een deelwerking van Vluchtelingenwerk Vlaanderen die soep en informatie geeft aan asielzoekers, op de eerste dag van hun aankomst in België. Maguette voelt zich nuttig bij het Soeppunt en krijgt er ook de kans om zijn Nederlands te verbeteren.

Naast het serveren van soep en het helpen in de keuken, geeft Maguette ook infosessies in het Frans en in zijn moedertaal Wolof.

‘De meeste asielzoekers appreciëren de infosessies. Anderen zijn iets achterdochtiger en die laat ik met rust. Ik deel dan alleen de flyers van de infosessie uit.’

Maguette is nu bezig met Nederlands 1.2 en zal vrijwilligerswerk blijven doen. Hij heeft 10 jaar werkervaring als glazenmaker en die wil hij in België benutten. Desnoods zal hij zich bijscholen om zijn kennis bij te spijkeren of een EVC-erkenning  aanvragen om aan de slag te gaan als glazenmaker.

Noor Wali (25) is afkomstig uit Afghanistan en woont sinds maart 2012 in België. Begin 2013 volgde hij een inburgeringscursus bij bon. In Afghanistan werkte Noor als tolk/vertaler.

Na de inburgeringscursus  verveelde Noor zich. Hij vertelde toen aan zijn trajectbegeleider bij bon dat hij graag vrijwilligerswerk wou doen. Zo is ook hij bij het Soeppunt terechtgekomen.

‘Ik ben België zeer dankbaar. Daarom wil ik graag (via vrijwilligerswerk) iets teruggeven aan een maatschappij waar ik me welkom voel.’

Dankzij zijn talenkennis (Engels, Farsi, Pashtu) bereikt hij veel pas aangekomen asielzoekers tijdens infosessies bij het Soeppunt. Aangezien dat hij ook het asielparcours meegemaakt heeft, geeft het hem extra voldoening om asielzoekers bruikbare informatie te geven.

In zijn land van herkomst heeft Noor veel ervaring opgedaan als tolk/vertaler voor het Amerikaans leger. Op lange termijn wil hij deze ervaring graag benutten in België. Momenteel focust hij zich (na 1.2 Nederlands) op de opleiding verkoop bij de VDAB om zo snel mogelijk een job te vinden.