Pedagogische tuin in Molenbeek

Published on
di, 02/09/2014 - 15:15

De pedagogische tuin in de Toekomststraat 19 maakt deel uit een passiefwoning met 4 appartementen. Het is een project dat deel uitmaakt van een duurzaam wijkcontract van de gemeente Molenbeek. De tuin bevindt zich in een semi-openbare ruimte van 260 m² die toegankelijk is voor bewoners van de appartementen, 12 buurtbewoners en voor de vzw's Bonnevie en bon. bon-medewerker Jan Douteur gaf zich op om de tuin samen met een aantal bon-cursisten te beheren. Wij gingen een namiddag met hem mee naar deze prachtige tuin.

Hoe vaak kom jij hier per week en met wie?
Jan:
Tot voor kort was de tuin elke woensdag toegankelijk voor de buurtbewoners en de vzw’s. Met een eigen sleutel kunnen de tuinbezoekjes sinds kort iets vaker plaatsvinden. Ik kom hier wekelijks met enkele bon-cursisten. In totaal zijn we  ongeveer tien, allemaal mannen. De meesten hebben al wat ervaring met tuinieren of landbouw in hun land van herkomst. In de pedagogische tuin kunnen ze wat rust en ontspanning vinden en op een informele manier contacten leggen met elkaar en met de buurt. Ze zijn in het begin meestal stil, maar in de loop van de namiddag worden ze wat losser en spontaner.

Je kunt de tuin dus ook beschouwen als een soort ontmoetingsplaats?
Jan:
Inderdaad: de ontmoeting staat centraal. Dat is wat mij vooral aanspreekt. Ik hou wel van dit soort burgerinitiatieven waarbij alles op vrijwillige basis gebeurt. Ik laat de cursisten ook zoveel mogelijk zelf beslissen wat ze willen planten. Zo hebben ze onlangs beslist om ook voor een kleine winteroogst te gaan.

Wat moet ik me bij het beheer van de tuin voorstellen?
Jan:
Het normale ‘onderhoud’ van de tuin bestaat voornamelijk uit onkruid verwijderen, water geven en snoeien waar nodig. Ik ben blij dat we hier heel duurzaam te werk zijn gegaan. We gebruiken geen bemesting en alles verloopt op een heel natuurlijke wijze. Buurtbewoners en bon-cursisten komen uit alle hoeken van de wereld. Zij brengen ook elk hun eigen tuiniertechnieken mee. Zo krijgen we interessante tips van elkaar. De communicatie daarover gebeurt vaak met gebaren, wat tot grappige situaties kan leiden. We communiceren via de planten en leren af en toe wat woordjes bij.

Ik zie een bloeiende tuin. Hoe zijn jullie aan de plantjes gekomen?       
Jan:
(Kauwend op een vers geplukte slablad)  We hebben alles zelf gezaaid. De plantjes zijn een direct resultaat van onze eigen inspanning en dat geeft voldoening. We hebben een kleine oogst van tomaten, radijsjes, rode basilicum, dille, andijvie, salie, pompoen, maïs, rode bieten, citroenen, sperziebonen, wortels, peterselie en nog wat andere planten. Zoals je ziet is de sla nu rijp om te eten. Je mag gerust wat blaadjes plukken en meenemen om vanavond thuis op te eten!

Dank, zal ik doen. Veel succes nog met de tuin!

Met dank aan Mohamed Jalloh