Mind-Spring: omgaan met stress door de ogen van cursiste Safia Chendri

Published on
do, 13/11/2014 - 14:22

Safia wil liefst iemand zijn zonder adjectief vóór haar voornaam; bijvoorbeeld haar afkomst of kleur. Ze wil iemand zijn die zich overal snel kan integreren. Ze ziet zichzelf als wereldburger die zich niet laat beperken door haar afkomst. Iedereen is verbonden: ze is één van de vele mensen die vanuit verschillende landen naar Brussel zijn gekomen en die zich hier thuis voelen.

door Awet Desta Aregawi

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben heel sociaal, ik ben graag onder de mensen. Dat zie je ook in de verschillende jobs die ik heb uitgeoefend: consulent, projectleidster, journaliste. Ik heb bij familieplanning gewerkt rond het promoten van gezondheid. Ik heb mensen begeleid bij het uitwerken van een lokaal project. Ik heb les gegeven in communicatie, organiseren enzovoort.

Mensen leren kennen en mensen helpen geeft me energie. Vrijwillig tolken en vertalen zijn daar een voorbeeld van. Nederlands leren ook.

Ik ga ook graag op reis, ik ontdek graag nieuwe plekken. Zo ben ik in Brussel terecht gekomen. Ik ben hier nu 6 maanden en ik hou van Brussel, ik hou van België!

Hoe ben je bij bon terechtgekomen?

Ik ben zelf op onderzoek gegaan. Toen ik nieuw was in Brussel ben ik op internet informatie beginnen zoeken. Ik zocht een organisatie die mij kon informeren over werk en opleidingen. Ondertussen had ik ook opgemerkt dat veel werkgevers naar kennis van het Nederlands vragen bij sollicitaties. Zo ben ik eerst bij Het Huis van Het Nederlands terechtgekomen en via hen bij bon.

Jij hebt na de lessen maatschappelijke oriëntatie deelgenomen aan de sessies van Mind-Spring. Hoe was dat?

Mind-Spring geeft bij bon een reeks van 6 sessies over omgaan met stress. De sessies helpen cursisten om evenwicht in zichzelf te vinden. Het zijn geen therapeutische sessies. Eigenlijk leer je om negatieve zaken door positieve attitudes te vervangen, via interactieve oefeningen, relaxatie, ...

Iedereen die op reis is, krijgt vroeg of laat te maken met stress. Iedereen heeft sowieso bagage : cultuur, religie, gewoonte, vrienden, kapitaal. Als je in een nieuw land aankomt, word je met een cultuurshock geconfronteerd. Zoeken naar werk kan in deze fase bijvoorbeeld veel stress veroorzaken. Als we stress onderhouden, dan kan het erger worden. Je kan er depressief van worden…  Maar het is mogelijk om daar iets aan te doen. Je kan competenties verwerven die je helpen om te gaan met stress, zonder uit het oog te verliezen wie je bent. Je moet niet telkens van kleur veranderen zoals een kameleon, maar je kan jezelf toch leren aanpassen aan verschillende omstandigheden.

Hoe was de sfeer in de groep?

We waren met een zevental mensen. Een kleine, heterogene groep. De sfeer was goed. Het vertrouwen in elkaar groeide bij elke sessie. Op den duur waren er geen taboes meer. De opbouw was goed: stap voor stap. We werden nooit gedwongen om iets te vertellen. Het was alsof we ons voorbereidden op een oorlog, de oorlog tegen stress.

Wat ga je nog doen met je Mind-Spring ervaring?

Als ik in een situatie terecht kom die me stress geeft, zal ik zeker aan Mind-Spring terugdenken en mijn problemen bewust proberen op te lossen. De prof zei altijd: “mensen die de competentie hebben, hebben ook de strategie.”