Bezoek aan het Red Star Line Museum door de ogen van cursiste Wendy uit Bolivia

Published on
do, 22/05/2014 - 11:51

Hoe ziet een inburgeringstraject eruit door de ogen van een cursist? Wendy startte in februari met de lessen maatschappelijke oriëntatie in het Spaans. Samen met haar klasgenoten, de docent en de trajectbegeleiders ging ze op 20 maart op uitstap naar Antwerpen. We vroegen Wendy om haar impressies van deze dag neer te schrijven. Door Wendy Marcela Arnez Ferrufino en Marie Van Wayenbergh

Wie? Wendy Marcela Arnez Ferrufino
Komt uit? Bolivia
Leeftijd? 27
In België sinds? december 2013
Opleiding? Communicatiewetenschappen
Cursus maatschappelijke oriëntatie?  februari 2014

“Op 20 maart namen we met de groep maatschappelijke oriëntatie Spaans de trein naar Antwerpen. Het was voor mij een fantastische ervaring om deze dag samen met de andere deelnemers door te brengen. Samen vormen we een hechte groep.

Bij aankomst in de stad zijn we eerst een kop koffie gaan drinken om onze dag te kunnen plannen. Hier kreeg ik de gelegenheid om beter kennis te maken met de klasgenoten waarmee ik nog geen diepgaand gesprek had gevoerd. Waar wonen ze, wat is hun achtergrond, en vooral: wat heeft hen naar België gebracht? Dat laatste was voor mij heel interessant! Hoewel we op het eerste zicht zo verschillen, merkte ik dat er ook ontzettend veel gelijkenissen te vinden zijn in ons migratieverhaal. 

Het hoogtepunt van de uitstap naar Antwerpen was een bezoek aan het Red Star Line museum. Daar kwamen we meer te weten over de migratiegeschiedenis van België en Europa. Tussen 1873 en 1934 waagden bijna twee miljoen Europeanen de oversteek van de Atlantische Oceaan richting Verenigde Staten. Antwerpen was in die tijd een wereldhaven en een belangrijke spil in dit stuk geschiedenis. Het museum zelf is gesitueerd in de loodsen die toen gebruikt werden om de mensen medisch goed te keuren voor ze aan hun lange reis begonnen.

Het beluisteren van de getuigenissen van deze migranten die een onbekende toekomst tegemoet gingen, was erg interessant. Het was een hele opluchting om vast te stellen dat ik niet de enige persoon ben die in de war is en bezorgd om wat de toekomst in België me zal brengen…

Tijdens het middageten konden we genieten van de zon. Daarna verkenden we het centrum van de stad  wat verder. Spijtig genoeg was het niet lang daarna alweer tijd om huiswaarts te keren.  Toch zal deze dag in ons geheugen gegrift blijven. Niet alleen omdat we meer te weten kwamen over de geschiedenis van het land dat ons opvangt, maar ook omdat we van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om elkaar (klasgenoten, begeleiders en leerkracht) beter te leren kennen. ”


De groep maatschappelijke oriëntatie voor het Red Star Line Museum. Met dank aan Bertha Ofelia Cardoso.