Inburgering voor laaggeletterde moeders

Published on
اثنين, 10/09/2018 - 11:17

Kadiatou nam onlangs deel aan een inburgeringstraject op maat van laaggeletterde moeders.

Ter gelegenheid van de Week van de Geletterdheid (10-14 september) stelden we haar enkele vragen.

Hoe ben je bij het Agentschap Integratie en Inburgering terechtgekomen?

Kadiatou: “Via een vriendin. Zij volgde een cursus maatschappelijke oriëntatie in Brussel en leek zo enthousiast dat ik mij ook wilde inschrijven. Maar er waren een paar struikelblokken. Zo had ik nog geen opvang voor mijn zoontje van twee. Van mijn trajectbegeleidster hoorde ik gelukkig dat ik in aanmerking kwam voor een speciaal inburgeringstraject.”

Hoe vond je dat traject?

Kadiatou: “Een aanrader! Ik had twee keer per week les samen met andere moeders en we konden ons kind telkens meenemen. Zowel voor mijn zoontje als voor mij was dat goed. Hij had contact met andere kinderen en bloeide helemaal open. Ondertussen leerden de andere mama’s en ik onze eerste Nederlandse woordjes, hadden we het over de rechten en plichten in België of over opvoeding. We gingen ook regelmatig samen op excursie, bijvoorbeeld naar het parlement of naar de sportschool. Dat was heel gezellig en leerrijk!”

Hoe zie jij de toekomst?

Kadiatou: “Ik volg momenteel lessen Nederlands. Het tempo is goed, en er heerst een aangename sfeer onder de cursisten. Mijn zoon gaat inmiddels ook naar een Nederlandstalige kleuterschool, wat een extra motivatie is om te kunnen communiceren in die taal. In de toekomst zou ik graag een opleiding tot onthaalmoeder volgen. En misschien ga ik ooit nog eens terug naar de sportschool. Wie weet!”

                                                  

Leopoldo (leerkracht maatschappelijke oriëntatie): "Ik geef al een tijdje les aan laaggeletterde moeders. Hier in Brussel doen we dat samen met Brusselleer en Baboes. Het sleutelwoord? Empowerment. Ik probeer mijn cursisten zo zelfstandig mogelijk te maken. Voor veel van de mama's is kaartlezen bijvoorbeeld niet evident. Daardoor zijn ze onnodig lang onderweg met het openbaar vervoer of nemen ze steeds hetzelfde traject. Door hen hierbij te ondersteunen, gaat er vaak een wereld voor hen open".

In het voorjaar 2019 organiseren we opnieuw inburgeringstrajecten op maat van laaggeletterde moeders. Meer weten? Contacteer ons!